Alles wat je moet weten over het isoleren van je bus

Door Valley Vans

In deze blogpost vertellen we je alles wat je moet weten als het aankomt op het isoleren van je droombus. Het goed isoleren van een camper zorgt voor een goede basis waarop je verder kunt bouwen. Online is er veel te vinden over camper isolatie, het kan best overweldigend zijn, we hopen dat je na het lezen van deze blog een duidelijk beeld hebt van wat het isoleren precies inhoudt en welke materialen jij het beste kunt gebruiken voor jouw bus isolatie project. 

Wat is het nut van een goed geïsoleerde bus?

Het “goed” isoleren van je bus heeft 2 grote  voordelen: 

Betere Temperatuurregulatie: 

Het kan aardig warm of koud worden in een bus die niet geïsoleerd is, het isoleren van een bus zorgt ervoor dat het op een hete dag koeler zal zijn en op een koude dag warmte beter vast zal houden zijn

Gaat resonantie tegen:

Een bus die niet geïsoleerd is, is feitelijk een blik metaal op wielen. Dit zorgt voor een omgeving waar geluid van buitenaf gemakkelijk doorheen kan komen, en waar het geluid van bijvoorbeeld je stem of de motor gemakkelijk op weerkaatst. Dit zorgt voor een hol en hard geluid, wat op den duur erg vervelend kan worden.

Voorkom schimmel/roest in je bus

1. Afwateringssysteem in je bus

In iedere bestelbus zitten standaard afwateringskokers  ingebouwd die het water opvangen en wegvoeren naar afwateringskanaaljes (venitlatie gaten die waarschijnlijk bij de deuren eindigen) of ventilatie gaten zodat het water kan ontsnappen en zo schimmel en roestvorming voorkomt. Het is erg belangrijk dat je deze ventilatiegaten en afwateringskokers niet volstopt met bijvoorbeeld Pur (een soort isolatiemateriaal). Hierdoor kan het water niet meer ontsnappen en kan dat voor grote problemen zorgen, zoals roestvorming en schimmel.


2. ventilatie/Condensvorming 

Of je het nou wil of niet, er zal altijd condensvorming ontstaan in je bus, doordat je bijvoorbeeld aan het koken bent, er een groot temperatuurverschil is tussen buiten en binnen, of omdat je tijdens het slapen zo’n 1 tot 2 liter vocht verliest. Het is daarom erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat het vocht kan ontsnappen. Dit doe je door je bus goed te ventileren, door middel van een dakraam of zij ramen (die open kunnen)  zodat je condensvorming tegen gaat en bestaande condens laat ontsnappen. Zorg er  ook voor dat er geen condens vast kan komen te zitten tussen de metalen wand van de bus en het isolatiemateriaal  

Hoe isoleer ik mijn bus?

Zorg ervoor dat de bus eerst geheel ontruimd is en haal indien die er nog in zitten eerst de vloer + zijpanelen uit. Ontvet daarna de gehele bus zodat het isolatiemateriaal goed blijft zitten en de lijm voor de vloer goed hecht. Nadat je dit gedaan hebt kun je beginnen met het eerste deel de dreunplaten aanbrengen.

1. Dreunplaten aanbrengen

De eerste isolatielaag die je wilt aanbrengen is een geluidsisolatie laag. Dit doe je door ongeveer 70% tot 80% procent van je bus aan de binnenkant te bekleden met dreunplaten (het kan voorkomen dat er al een gedeelte van de bus bedekt is met dreunplaten, deze kun je mooi laten zitten).

Wij adviseren om de wielkasten geheel te bekleden met dreunplaten omdat hier een hoop geluid  geproduceerd wordt. Deze dreunplaten kun je gemakkelijk aanrollen met een rubberen aandrukroller. Ps: vergeet de vloer niet mee te nemen.

2. Vloer isoleren 

Vorm met houten latten een rastervorm over de vloer van je bus en lijn deze in met montagekit/lijm. Snij het isolatiemateriaal uit en plak of lijm tussen alle plekken waar geen hout zit. Breng hierna isolatie tape aan op het hout (zorg ervoor dat je de tape alle houten latten en een klein deel van het isolatie materiaal  bedekt) voor een gedetailleerde uitleg: bekijk onze vloerisolatie blog 

3. Wanden + Dak isoleren

Bedek nu de wanden met isolatie, zorg ervoor dat je de afwateringskokers en ventilatiegaten niet volstopt met isolatiemateriaal, zodat condensvorming nog kan ontsnappen. Wanneer je isolatie alleen tussen de spanten en kokers plaatst, blijven de metalen kokers zelf ongeïsoleerd. Deze kokers fungeren dan als ‘koude bruggen’. Je kunt dit voorkomen door de kokers te omwikkelen met isolerende tape. Hierdoor ontstaat een dunne isolatielaag, zonder aanzienlijk in te leveren op de breedte en hoogte van je camper.

Aanbod van verschillende isolatiematerialen 

Als het gaat om geluidsisolatie zijn er een aantal leveranciers, het maakt hier echter niet heel veel uit welke je kiest, wij raden deze aan omdat deze scherp geprijsd is.
Als het aankomt op warmte isolatie is het een heel ander verhaal. Er is namelijk een groot aanbod aan verschillende soorten isolatiematerialen met allemaal hun eigen plussen en minnen, door middel van het overzicht  hieronder hebben we alle info op een rijtje gezet: 

4. Valley Vans’ Isolatie Keuze: Armaflex

Onze keuze viel op Armaflex, een isolatiemateriaal met uitstekende eigenschappen voor een geslaagde isolatie. Het is flexibel, zelfklevend, vochtwerend en geluiddempend.